Ehdotus muutoksesta lakiin sähköisen viestinnän palveluista 

Etelä-Savon kauppakamarin liikenne- ja viestintävaliokunta on laatinut aloitteen, joka ehdottaa muutosta lakiin sähköisen viestinnän palveluista. Liikenne- ja viestintävaliokunta kokee, että sähköistä viestintää koskeva lainsäädäntö ei vastaa nykypäivän ja tulevaisuuden digitaalisten palveluiden vaatimuksia, ja että laki kaipaa päivitystä vastaamaan nykyisiä ja tulevia tarpeita.  

Liikenne- ja viestintävaliokunta on ehdottanut Etelä-Savon kansanedustajille lakialoitteen tekemistä sähköisen viestinnän palveluita koskevan lain muuttamiseksi. 

Ilman sääntelyyn ja lakiin perustuvaa yleispalveluvelvoitteen päivittämistä maaseudun ja haja-asutusalueiden tietoliikenneyhteydet jäävät markkinaehtoisen kehityksen varaan, mikä lisää alueellista eriarvoisuutta ja vaarantaa sekä huoltovarmuuden että palveluiden yhdenvertaisen saatavuuden. Yleispalveluvelvoitteen uudistaminen on näin ollen välttämätöntä maaseudun elinvoiman, kansalaisten oikeuksien ja digitaalisten peruspalveluiden saavutettavuuden turvaamiseksi. 

Valiokunta esittää, että laki sähköisen viestinnän palveluista muutetaan siten, että yleispalveluvelvoite edellyttää enemmän kuin yhden liittymän tarjoamista yleisen viestintäverkon käyttäjille ja mikroyrityksille. Useamman liittymän tarjoaminen varmistaa, että kapasiteetti riittää paitsi yksityishenkilöiden ja yritysten perustarpeisiin myös kriittisiin palveluihin, kuten hätäpuheluihin ja digitaalisiin peruspalveluihin. Lisäksi tulee huomioida, että yhteyksien pitäisi kestää myös mahdollisissa häiriö- ja poikkeustilanteissa. Tämä muutos on välttämätön, jotta voidaan taata riittävä verkon kapasiteetti ja luotettavuus kaikille käyttäjille. 

Lakia sähköisen viestinnän palveluista tulisi lisäksi muuttaa kauttaaltaan siten, että se huomioi paikkariippumattoman työn ja monipaikkaisen asumisen. Etätyön ja digitaalisten palveluiden käytön yleistyessä vapaa-ajan asunnoista on tullut merkittäviä työnteon ja asioinnin tukikohtia. Esimerkiksi Etelä-Savon alueella on paikallisten asukkaiden lisäksi noin 46 500 vapaa-ajan asuntojen kausiasukasta, jotka viettävät alueella keskimäärin yli 103 vuorokautta vuodessa. Lain tulisi velvoittaa yleispalveluyritystä tarjoamaan liittymä myös vapaa-ajan asunnolle silloin, kun liittymä on tarpeen peruspalveluiden saavutettavuuden, työnteon, turvallisuuden tai elinkeinotoiminnan kannalta. Muutos tukisi alueellista yhdenvertaisuutta ja varmistaisi, että kansalaiset voivat hyödyntää digitaalisia palveluita paikasta riippumatta. 

Lisäksi Liikenne- ja viestintävaliokunta esittää, että Liikenne- ja viestintävirasto käynnistää selvityksen, jossa tarkastellaan tiedonsiirtopalvelujen markkinoita, käyttäjien ja tilaajien enemmistön käytössä olevaa yhteysnopeutta sekä teknistä kehitystasoa, ja arvioidaan sääntelyn taloudellisia vaikutuksia teleyrityksille. Tämä selvitys on tarpeellinen, jotta voidaan määrittää uudet vähimmäisnopeudet vastaamaan nykyisiä ja tulevia tarpeita. Nykyiset vähimmäisnopeudet eivät ole riittäviä esimerkiksi peruspalveluiden, etätyön, videoneuvotteluiden ja muiden digitaalisten palveluiden käyttöön.