Etelä-Savon kauppakamarin kaupan- ja palvelualanvaliokunta kysyi kyselyllä mielipiteitä kesälomien siirtoon. Kysely oli avoinna elo-syyskuussa ja siihen pystyi vastaamaan kuka tahansa anonyymisti. Vastauksia saatiin yhteensä 129. Vastaajista 42 % kertoi vastaavansa matkailijan tai asiakkaan näkökulmasta ja yrityksen tai työnantajan näkökulmasta 37 %. Valtaosa vastaajista oli Etelä-Savosta, mutta oli pari vastaajaa myös Tampereelta ja Turusta.
Siirto vaikuttaisi positiivisesti
Vastaajilta kysyttiin avoimilla kysymyksillä ”Millaisia positiivisia ja/tai negatiivisia vaikutuksia siirrolla olisi?” sekä ”Minkälaisia mahdollisuuksia näet koulujen kesälomien siirrossa? Entä minkälaisia haasteita?”. Näihin saatiin vastauksia runsaasti, mikä ei aina ole itsestään selvää avoimien kysymysten kanssa.
Noin kolme neljäsosaa (yhteensä 76 %) vastaajista uskoo kesälomien siirron vaikuttavan positiivisesti; erittäin tai jonkin verran; edustamansa tahon toimintaan. Puheenjohtaja Saara Liukkonen sanoo, että sinänsä tulos ei yllätä, sillä Etelä-Savo on vahvaa matkailualuetta ja täällä kauden jatkamiselle olisi suuri merkitys. Varapuheenjohtaja, matkailualan yrittäjä Leila Repo jatkaa samalla linjalla. Lomien siirto jatkaisi merkittävästi kesäsesonkia ja vahvistaisi matkailun kasvun alueellamme, kun matkailijat saisivat haluamiaan palveluita. On huomioitava, että keski- ja etelä-Euroopan lomat on pääsääntöisesti vasta elokuussa.
Positiivisesti lomien siirtoon suhtautuvien vastauksissa korostui etenkin, että lomia siirtämällä kausihenkilöstöä olisi saatavilla paremmin elokuulle. Tosiasia on, että kesäkuussa ei ole vielä vastaavaa tarvetta henkilöstölle. Toinen selkeästi positiivinen vaikutus olisi vastaajien mielestä liikevaihdon kasvu, mm. ulkomaalaisten matkailijoiden kasvun myötä. Eräs vastaaja nosti mahdollisuutena esiin, että ”Viileän pohjolan houkuttelevuus matkailussa tulee lisääntymään, ja meidän tulisi tästä asiasta lohkaista oma kakkumme muiden pohjoismaiden ohella. Negatiivisia vaikutuksia vastaajat löysivät muutoksen myötä tulevasta kevään lukukauden pituudesta ja opiskelijoiden jaksamisesta. Osa oli kyllä ehdottanut myös ratkaisuja tähän mm. pidemmällä pääsiäislomalla.
Haasteissa nostettiin esiin, että muutos veisi oman aikansa. Useammassa vastauksessa korostui kuitenkin se, että nyt pitäisi tehdä päätöksiä, eikä vatuloida. Muutokset aiheuttavat aina vastarintaa, mutta ilman muutoksia emme pääse eteenpäin. Ja muisteli eräs vastaaja myös sitä, että onhan asiat ennen olleet toisin ” 60-luvun alkupuolella syntyneenä ja sitä aikaa eläneenä, jolloin koulut alkoivat vasta syyskuun alussa en ymmärrä mikä tässä niin vaikeaa, jos aikoinaan on voitu tehdä päinvastainen päätös”.