Syyskuun alussa voimaan astuu arvonlisäverokannan korotus 25,5 prosenttiin nykyisestä 24 prosentista. Muutoksen myötä on hyvä huomioida ja tarkistaa muutamat asiat omassa toiminnassa.
Verottajan sivuilla on selkeästi ohjeistettu miten eri tilanteissa tulee muutoksen osalta toimia: vero.fi
Yleisesti uutta verokantaa sovelletaan, kun veron suorittamisvelvollisuus syntyy 1.9.2024 tai sen jälkeen. Suorittamisvelvollisuuden määrittelyyn sovelletaan pääsääntöisesti suoriteperustetta, jolloin arvonlisävero määräytyy sen mukaan milloin suorite on luovutettu asiakkaalle. Kuitenkin poikkeuksiakin on, jonka vuoksi on hyvä tarkistella omaa toimintaa, minkä säännön mukaan menetellään. Poikkeavia säännöksiä on mm. ennakkomaksujen, jatkuvaluonteisten myyntien, maahantuonnin ja yhteisöhankintojen osalta, joita on selvitetty lyhyesti myöhemmin, mutta näihin on hyvä tutustua myös tarkemmin Verottajan ohjeistuksien kautta.
Muutoksen yhteydessä voi olla, että sovelletaan rinnakkain kahta eri verokantaa pitkäänkin. Esimerkiksi hyvitys- ja palautustilanteissa sekä pidemmissä osamaksukaupoissa.
Tarkistuslista
- Onko henkilökunta koulutettu ja ohjeistettu muutokseen?
- Vinkki! Koulutus: Ymmärrä 25,5 % arvonlisäverokannan vaikutukset taloushallintoon 6.9.2024
- Onko järjestämät ajan tasalla? Onko käytössänne integraatioita/rajapintoja, joita täytyy muuttaa?
- Miten muutos vaikuttaa hinnoitteluun? Onko hinnastoissa oikeat verokannat?
- Miten arvonlisävero tulee näkymään myyntilaskuissa?
- Tuleeko sopimuksia päivittää vastaamaan uutta verokantaa?
- Vinkki! Sopimuksiin kannattaa prosenttiluvun sijaan lisätä maininta ”voimassa oleva arvonlisävero”, jolloin veron muutoksen yhteydessä sopimuksia ei tarvitse uusia.
Siirtymäsäännöt lyhyesti
Yleissääntö suoriteperusteisesta veron määräytymisestä:
- Suorite luovutettu asiakkaalle elokuussa > alv 24 %. Toimitus syyskuussa > alv 25,5 %.
- Toimituksessa olevan tuotteen osalta on merkitystä kumman vastuulla toimitus on. Ostajan vastuulla olevan toimituksen luovutushetki on toimituksen lähtöhetkellä, myyjän vastuulla olevan toimituksen luovutushetki on toimituksen ollessa asiakkaalla.
- Palvelukaupassa vero määräytyy sen perusteella, milloin palvelu on suoritettu ja asiakkaan käytettävissä (päättymisajankohdan mukaan).
- HUOM! Myös osamaksukaupassa, jossa suorite luovutetaan ennen 1.9., tulee jokaisessa osamaksuerässä soveltaa 24 % arvonlisäveroa.
Ennakkomaksut
- Alv määräytyy maksun vastaanottohetken mukaan. Maksun ollessa myyjällä elokuussa > alv 24 %, jos syyskuussa > 25,5 %. (Ei koske yhteisöhankintoja!).
- Ennakkomaksuja kannattaa välttää kuun vaihteessa, jotta vältytään sekavilta tilanteilta. Esim. jos maksu lähtee ostajalta elokuun lopussa, mutta onkin myyjällä vasta syyskuun puolella, tulee soveltaa 25,5 % verokantaa. Laskun päiväyksellä tai eräpäivällä ei ole merkitystä.
Jatkuvaisluonteiset myynnit (määräytyy ajan kulumisen perusteella, esim. vuokraus)
- Suorite katsotaan luovutetuksi tilitysjakson päättyessä, jos tilitysjakso päättyy ennen 1.9. > alv 24 %, jos jälkeen 25,5 %.
- HUOM! Mahdolliset ennakkomaksut vaikuttavat arvonlisäveron muodostumiseen, kts. edellinen kohta.
-
Maahantuonti
- Arvonlisävero määräytyy tulli-ilmoituksen hyväksymisajankohdan (tullauspäätös) mukaan, jos elokuussa > alv 24 %, jos syyskuussa > alv 25,5 %.
Yhteisöhankinnat
- Pääsääntöisesti arvonlisävero määräytyy suoritteen luovutusta seuraavan kuukauden arvonlisäverokannan mukaan. Elokuussa vastaanotettu suorite > alv 25,5 %.
- JOS hankinnasta saadaan lopullinen lasku toimituskuukauden aikana, arvonlisävero määräytyy toimituskuukauden mukaan. Elokuussa vastaanotettu suorite ja lasku > 24 %.
Lisäohjeisiin ja esimerkkeihin kannattaa tutustua vero.fi -sivustolla.
Ensi vuoden puolelle on suunniteltu muutoksia myös muihin arvonlisäverokantoihin, joiden voimaantuloa kannattaa seurata. Suunnitelmissa on 1) nostaa 10 % verokanta 14 %, pl. sanoma- ja aikakausilehdet, 2) siirtää makeiset ja suklaa yleisen arvonlisäverokannan piiriin sekä 3) laskea inkontinenssi- ja kuukautissuojien ja vaippojen arvonlisävero 14 prosenttiin.