Koronavirus kooste - päivitetty 15.5.2020

Koronavirus vaikuttaa merkittävästi kaikkien toimintaan lähikuukausina. Yhdessä tästä kuitenkin selviämme. Olemme koonneet tälle sivulle teitä helpottavia tietolähteitä.

Ajantasainen päätöksenteko:

Valtioneuvoston kanslia

Keskuskauppakamarin ohjeistuksia yrityksille ja toimenpide-ehdotuksia valtiovallalle sekä tietoa koronavirukseen liittyen:

Keskuskauppakamarin tiedotteet ja ohjeistukset koronavirukseen liittyen

Helsingin seudun kauppakamarin verkkosivuille kootaan lakineuvontapalveluun liittyviä asioita sekä kaikkia muita materiaaleja, joita lähiviikkojen (ja poikkeustilanteen aikana) julkaistaan koronaan liittyen. Sivua päivitetään jatkuvasti.

Helsingin seudun kauppakamarin koronainfot

Liikenne- ja viestintäministeriön tietoa koronaviruksesta:

Mm. Ajo- ja lepoaikojen määräiaikainen poikkeus

Liikenne- ja viestintäministeriö

Rahoitus sekä taloudelliset helpotukset yrityksille

Valmistelussa:

Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö.

"Hallitus linjasi neuvottelussaan 13.5.2020, että yrityksille tulee toimialasta riippumaton kustannustuki. Tuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut merkittävästi koronaviruksen vuoksi ja joilla on vaikeasti sopeutettavia kustannuksia. Se kohdentuu kaikkein eniten koronasta kärsiviin yrityksiin ja toimialoihin."

Laki kustannustuesta menee valmisteluun pikaisella aikataululla, siihen asti yritykset voivat hakea edelleen allakin esiteltyjä tukia ELY-keskuksesta ja Business Finlandilta. Nämä haut tullaan sulkemaan samassa yhteydessä, kun kustannustukea koskeva hallituksen esitys annetaan. Tähän mennessä saapuneet hakemukset kuitenkin käsitellään ELY-keskuksessa ja Business Finlandilla normaalisti.

Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö.

Yrittäjän oikeus työttömyysturvaan on voimassa 30.6.2020 asti.

Työmarkkinatuen saaminen edellyttää, että

• yrittäjän päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt tai
  • yritystoiminnasta saatava tulo on vähemmän kuin 1 089,67 euroa kuukaudessa siinä jokaista yrittäjänä työskentelevää henkilöä kohti.
  • Päätoimisen työskentelyn päättymisen tai tulon vähentymisen tulee johtua koronavirusepidemiasta.

Tuen saaminen ei edellytä yritystoiminnan lopettamista.

Miten yrittäjä hakee työmarkkinatukea?
Työmarkkinatuen maksaminen edellyttää, että henkilö ilmoittautuu työnhakijaksi TE-toimistoon ja hänen oikeudestaan työmarkkinatukeen annetaan työvoimapoliittinen lausunto Kelalle.
Käytännössä prosessi menee näin:

1. Yrittäjä ilmoittautuu työnhakijaksi TE-toimistoon ja antaa selvityksen päätoimisen työskentelyn päättymisestä tai tulon vähentymisestä koronavirusepidemiasta johtuen.
  2. TE-toimisto antaa yrittäjän oikeudesta työmarkkinatukeen työvoimapoliittisen lausunnon Kelalle.
  3. Yrittäjä hakee työmarkkinatukea Kelasta.
  4. Kela maksaa työmarkkinatukea yrittäjälle.

Nopein ja vaivattomin tapa ilmoittautua työnhakijaksi on käyttää siihen TE-palvelujen Oma asiointi -verkkopalvelua. Oma asiointi -palvelu. Työmarkkinatuen hakeminen hoituu Kelan verkkopalvelussa.

Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM)

Yrittäjät voivat saada väliaikaisesti työmarkkinatukea koronavirusepidemian aiheuttaman äkillisen ja yllättävän kysynnän heikkenemisen vuoksi. Ratkaisu koskee kaikkia yrittäjiä riippumatta yritystoiminnan muodosta. Laki on voimassa 30.6.2020 asti. Työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuessa tulee kuitenkin kiinnittää huomiota muutamaan asiaan, jotta prosessi sujuu ongelmitta.

Business Finlandin rahoistusinstrumentit:
1) Esiselvitysrahoitus liiketoiminnan häiriötilanteisiin
2) Kehittämisavustus liiketoiminnan häiriötilanteisiin

Business Finlandin rahoitusinstrumentit

Etelä-Savon ELY-keskus kerää myös omille sivuilleen oleellisia tietoja koronan aiheuttamasta poikkeustilanteesta:

Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon ELY-keskuksen uutiskirje (1.4.2020)

Finnvera

Verohallinnon päivittyvät ohjeistukset koronatilanteeseen sekä haettaviin helpotuksiin:

Verohallinnon ohjeistukset

​​​​​​​Yksinyrittäjien toimintatuki 2000 € heikentyneeseen taloudelliseen tilanteeseen haetaan yrityksen kotipaikan mukaisesta kunnasta.

TEM:n sivuilta löytyy kooste yleisimmistä kysymyksistä ja vastauksista, täältä.

Lisäohjeita hakemiseen saat omasta kunnastasi. Esimerkiksi Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy on tehnyt kattavat ohjeet yksinyrittäjätuen hakemiseen:

Ohjeita yksinyrittäjätuen hakemiseen
Näitä ohjeita pystyy hyödyntämään soveltuvin osin myös muiden kuntien yrittäjät.

Kunnat ovat tehneet myös omia helpotuksia yritysten tilanteen helpottamiseksi, esimerkiksi alennuksia toimitilavuokriin. Näitä tietoja voitte tarkkailla kuntakohtaisesti heidän omista viestintäkanavista.

Vaikutukset Etelä-Savon kauppakamarin toimintaan

Koska me kauppakamarilaiset haluamme olla asiakkaiden tukena / palveluvalmiudessa vastakin, niin olemme siirtyneet yleisen ohjeistuksen mukaisesti tekemään etätöitä. Meidät tavoitat normaalisti puhelimella sekä sähköpostilla. Yhteystiedot.

Ulkomaankaupan asiakirjat

Sähköiset ulkomaankaupan asiakirjojen vahvistukset hoidamme normaalisti, mutta huomioitavaa on, että asiakirjojen tulostamista / postitusta varten tarvitsemme hiukan toiminta-aikaa.

Tulemme tarvittaessa toimistollemme leimaamaan asiakirjoja, mutta ole hyvä ja sovi aika erikseen:
Tanja Puputti, p. 044 591 5093
Tiina Ylönen, p. 044 732 1180
Teppo Leinonen, p. 044 7700 592

Tilaisuudet

Olemme siirtyneet kevään koulutusten osalta verkkoon, löydät laajan valikoiman koulutuksia "Tilaisuudet" -sivultamme. Täältä löydät myös kauppakamariryhmän yhteisiä verkkokoulutuksia, webinaareja, striimejä sekä infotilaisuuksia. Tervetuloa mukaan!

Syksyn osalta toivomme, että voimme siirtyä myös lähikoulutusten järjestämiseen, joten myös nämä löytyvät ko. sivulta.

Verkkokoulutuksista jäsenhintaan saatte myös Helsingin seudun kauppakamarin tarjoaman KoulutusOnline-palvelun!