Teollisuuden tilannekatsaus

Kun koronapandemia alkoi ravistella talouselämäämme keväällä 2020, povattiin teollisuudelle laihoja aikoja. Toisin kävi. Lyhyen ensisäikähdyksen jälkeen rakennusalalla työmaat sopeutuivat tilanteeseen ja työt jatkuivat lähes entiseen malliin, tiukennettuja turvaohjeita noudattaen. Etätyömallit tulivat vahvasti myös rakennusteollisuuteen, osa näistä käytännöistä jää pysyviksi, mikä on vain positiivinen ja tehostava asia.

Uudet haasteet ovat saapuneet teollisuuden kannattavuuden ylle nopealla aikataululla kohonneiden tuotteiden- ja materiaalien ja konttien rahtien hintojen tähden. Oletan, ettei rakennustuotteiden hintakehityksessä tulla täysin palautumaan lähtötasoon hintapiikin jälkeen.

Meillä 70-vuotiaan perheyhtiön historiassa on nähty paljon erilaisia toimintaympäristössä tapahtuneita käänteitä aina öljykriiseistä lama-aikoihin, pankki- ja finanssikriiseihin sekä pitkittyneisiin työmarkkinakiistoihin. Joka vuosikymmen tuntuu tulevan aina jokin uusi ulkopuolinen asia, joka vaikuttaa vahvasti talouteen ja teollisuuteen. Näihin tilanteisiin on täytynyt vain sopeutua.

Hintakehitystä vieläkin enemmän huolestuttavampana näen materiaalien toimitusvaikeudet. Näitä toimitusvaikeuksia tuntuu olevat lähes jokaisella alalla. Syitä on niin komponentti-, materiaalipulassa kuin merikonttien puutteesta tai niiden väärästä globaalisijainnista. Syksyn kenkätoimituksia siirtynyt sydäntalvelle, autojen toimituksia viivästynyt kuukausia, ja rakennusliikkeet ovat saaneet viime aikoina materiaalitoimittajilta paljon yksipuolisia sähköposti-ilmoituksia, etteivät ne pysty toimittamaan rakennustarvikkeita yli puoli vuotta sitten solmittujen sopimusten mukaisesti, tai ettei tavaraa yksinkertaisesti ole varastoissa.

Nämä asiat ovat puhuttaneet meitä teollisuusvaliokunnan jokaisessa kokouksessa tämän vuoden aikana. Viimeisin kokous saatiin osittain pidettyä jo livenä, joka oli todella mukavaa vaihtelua kaikkien Teams-kokousten jälkeen.

Kiinasta uutisoitiin raaka-aineiden hintojen laskua, jokohan hintojen palautuminen on alkamassa.