Yrittäjä on sellainen ydintuhon kestävä taistelija

Viime syksynä kirjoitin otsikolla ”Positiivisella asenteella menestyt!”. Tämä asia, sekä kirjoituksessa nostetut huomiot taantuman lietsomisesta pitävät edelleen paikkansa. Ei pahenneta tilannetta entisestää vaipumalla synkkyyteen.

Suurten menetysten myötä syntyy lopulta aina jotakin uutta. Me otamme opiksemme virheistä, tai vääriksi paljastuneista linjavalinnoista. Niiden myötä kykenemme synnyttämään uusia entistäkin vahvempia liiketoimintamalleja. Kukaan meistä ei halua epäonnistua, mutta aika-ajoin niin vain käy. Ajattelen että epätietoisuus on yritysjohdon pahin vihollinen, sen ohella että luulemme tietävämme jotain mikä ei pidä paikkaansa. Ilman dataa ei osata tehdä oikeita päätöksiä. Ja toisaalta taas ”tieto lisää tuskaa.” Tieto siitä että emme tiedä jotakin mitä meidän pitäisi, edetäksemme päätöksien tai kokonaisprojektin suhteen.

Olen huomannut Etelä-Savon yrityselämän tiivistyneen. Omalle kohdallekin on osunut hetkiä jolloin olen kokenut suurempaa yhteenkuuluvuuden tunnetta kuin vuosiin. Kun suuri tuntematon uhkaa meitä, tiivistämme rivejämme kansakuntana ja maakuntana. Kevättalven ja kevään tapahtumaketjuja ei ole voinut ennustaa kukaan. Valtioiden ohjaustoimet ja päätöstenteko on ollut niin poikkeuksellista, ettei niiden seurauksia voinut ennustaa edes muutaman viikon päähän. Se mitä Saksassa tai Ranskassa tapahtuu vaikuttaa merkittävästi myös Etelä-Savolaisiin yrityksiin. Kukaan meistä ei viime syksynä tiennyt tulevasta.
En ole suuremmassa määrin huomannut uhriutumista yrittäjäkentässä.

Yleensäkin yrittäjä on sellainen ydintuhon kestävä taistelija, joka hammasta purren painaa päivästä toiseen kantaen huolet ja murheet valittamatta. Huolia on ollut meillä kaikilla. Huolta omasta jaksamisesta, edustamastaan yrityksestä, työpaikasta tai lasten koulumenestyksestä. Kuinka nämä asiat järjestyvät kun ei tiedetä tulevaa. Kaikki ollaan samassa veneessä, osa vaan alemmassa kerroksessa joutuu räpiköimään enemmän. Osa meistä jaksaa äyskäröidä ja tehdä kaikkensa estääkseen koko paattia uppoamasta. Yhdessä me tästäkin katastrofista selvitään.

Etelä-Savo on selvinnyt suuremmalta väkikadolta tässä kriisissä.

Kausi-influenssaa ja vatsatauteja on ollut liikkeellä ennätysvähän, kun opimme vihdoin pesemään käsiä. Sen sijaan kesäasukkaat ovat löytäneet maakuntaamme, ja vapaa-ajan asuntoja menee kaupaksi ennätysmäärä. Sitten kun tästä koettelemuksesta on selvitty, olemme entistäkin vahvempia. Ei selvitä tästä kuivin jaloin, mutta tietoa on jälleen lisää jokaisella meistä. Uuden tietotaidon myötä voimme ammentaa elinkeinoelämään uutta virtaa, ja ennen kuin ensi kevääseen keretään, olemme juhlineet useammatkin voiton juhlat.

Puhtaasti Enemmän aurinkoa kesäänne ja erinomaista Juhannusta!

Osku Nykänen
Etelä-Savon Kauppakamari