Jouluostokset paikallisilta nyt jos koskaan!

Kuvan lähde: Etelä-Savon Yrittäjät

Joulukauppa on perinteisesti vuoden tärkeimpiä, ellei tärkein vaihe vuoden vähittäiskaupassa monelle kaupan- ja palvelualan yritykselle. Rinnalle on tosin tullut loppusyksyn ja alkutalven Black Fridayt ja Singles Dayt, mutta joulukauppa on silti edelleen monelle vuoden suurin myyntiaika.
Lähes joka vuosi eri tahot muistuttavat kuinka tärkeää on ostaa paikallisesti. Erityisesti tänä vuonna, kun moni yritys on kärsinyt merkittävästi asiakkaiden määrän ja myynnin vähenemisestä vuositasolla, tulee paikallisista liikkeistä ostaminen entistäkin merkityksellisemmäksi. Monelle joulukaupan onnistuminen voi olla jopa elämän ja kuoleman kysymys.

Koronatilanteen käännyttyä jälleen pahemmaksi, verkkokauppa houkuttaa helppoudellaan ja turvallisuudellaan. Monella pienellä paikallisella yrityksellä ei ole resursseja verkkokaupan kehittämiseen ja ylläpitoon, saati sen vaatimaan logistiikan pyörittämiseen. Siitäkin huolimatta yllättävän moni paikallinen yrittäjä voi hankkia juuri niitä tuotteita, joita verkostakin tilaamalla saisi, hintakin voi yllättää positiivisesti.

Paikallisilla kauppiailla voi olla erinomaisia tarjouksia juuri siitä etsitystä tuotteesta ja monet pystyvät tilaamaan asiakkaan toivomia tuotteita. Käyttämällä usein samoja tuttuja liikkeitä, voi saada myös hyvään ja pysyvään asiakassuhteeseen liittyviä etuja. Erilaiset toimitus- tai maksutavat hoituvat myös yllättävän monella kauppaliikkeellä ja palvelulla joustavasti, kun vain sopii vaikkapa puhelimitse.

Myös palvelut ovat hyviä, joululahjoja vaikkapa lahjakorttien muodossa. Ne ovat usein pitkään voimassa ja niitä voi hyödyntää myöhemmin, kun virustilanne helpottaa, silti palveluyritys saa paljon kaivattuja euroja kassaan jo nyt.

Verkkokaupan rinnalle on siis todellisia vaihtoehtoja. Soitto- tai sähköpostikierros tai pikainen visiitti vaikkapa etukäteen suunnitellun joululahjalistan kanssa paikallisiin liikkeisiin, ylläpitää oman paikkakunnan palvelutarjontaa, varmistaa paikallisia työpaikkoja ja ylläpitää talouden toimeliaisuutta alueella.

Toivotan kaikille turvallista ja kaunista joulun aikaa ja menestyksekästä alkavaa vuotta 2021!

Teppo Leinonen
toimitusjohtaja