Kevät keikkuen tulevi!

Vanha sananlasku on pitänyt maaliskuussa paikkaansa. Kuun alussa pakkanen paukkui harvinaisen kylmästi ja tiukentuneet koronarajoitukset olivat kylmää kyytiä monelle toimialalle. Vuoden alkupuolella koronarokotteen odotettiin palauttavan elämän normaaleihin uomiin jopa kesään mennessä. Nyt on kuitenkin päinvastainen tilanne sulkuineen ja tiukkoine rajoituksineen. Rokotuksien saamisessa on ollut ongelmia ja nähtäväksi jää, missä vaiheessa rokotekattavuus ylittää 70 % rajan, jotta elämä vapautuisi.

Korona on kurittanut monia toimialoja. Eniten mediassa on ollut esillä matkailu- ja ravintola-ala. Koronan odotettiin kurittavan rakentamista, mutta pahin skenaario ei ole toteutunut. Tilanne markkinoilla on tällä hetkellä kuitenkin erikoinen. Myytävien tuotteiden hinnat ovat melko alhaalla, mutta raaka-aineiden hintoihin on tullut tämän vuoden kuluessa tuntuvia korotuksia ja korotuspaine jatkuu edelleen.

Suomen työllisyyden kannalta on hyvä, että rakennusala ei ole sukeltanut rajusti, koska joka viides suomalainen työllistyy alalle suoraan tai välillisesti. Maakunnissa asuntorakentaminen on hiipunut jo ennen koronaa muutamien vuosien aikana. Nyt etätyön lisääntyminen on vilkastuttanut kiinteistökauppaa Etelä-Savossa ja aikaisempaa isommat asunnot ovat menneet kaupaksi. Todennäköisesti yksi huone menee työhuoneeksi. Toivottavasti tämä palauttaa maakuntien asuntorakentamistarvetta. Kaikki eivät kuitenkaan heti halua ostaa asuntoa, vaan kaupungeilla ja kunnilla pitäisi olla tarjolla laadukkaita vuokra-asuntoja, jotta ihmisiä saataisiin muuttamaan Etelä-Savoon. Pandemia on varmasti osoittanut, että vähän väljemmillä vesillä on parempi asua.

Iloista ja tervettä pääsiäistä kaikille!

Satu Lipsanen
Puheenjohtaja
Pieksämäen kauppakamariosasto