Vaikuttaminen
Koko maan kattavana toimijana kauppakamariryhmä haluaa varmistaa, että yritystoimintaa on mahdollista harjoittaa menestyksellisesti Suomen kaikissa osissa.
Kauppakamariryhmän Strategiset linjaukset tiivistävät sen, mitä kauppakamariryhmä aikoo tehdä tulevina vuosina Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi. Elinkeinoelämän toimintaedellytysten kehittäminen on kauppakamarin tärkein tehtävä. Jäsenyritysten tarpeet ohjaavat kauppakamarin toimintaa. Kauppakamari toimii kaikkien jäsentensä edustajana. Kauppakamarilla on valmius nopeasti reagoida jäsenkunnan tarpeisiin muun muassa kannanotoin ja lausunnoin.
Kauppakamarit vaikuttavat:
- Alue- ja liikennepolitiikkaan
- Osaavan työvoiman saatavuuteen ja koulutuskysymyksiin
- Teemme yhteistyötä kuntien, viranomaisten ja yhteiskunnan päättäjien kanssa.
- Tarjoamme yritystoimintaan liittyviä palveluita sekä julkaisuja.
- Tuotamme koulutusta ja tapahtumia, joissa yritysten edustajat verkostoituvat.
- Kauppakamareiden hallitukset, valiokunnat ja eri työryhmät kokoavat alueensa osaajat toimielimiin, joissa käsitellään yritysten toimintaan liittyviä teemoja ja vaikutetaan niihin jo valmisteluvaiheessa.
Etelä-Savon kauppakamarin toimintasuunnitelma ohjaa alueellista toimintaa. Yhdessä jäsentemme kanssa teemme aktiivista vaikuttamistyötä elinkeinoelämän kehittämiseksi paikallisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti. Kauppakamarin jäsenyys tarkoittaa eturivin näkymää alueella. Vaikuttamistyötä tehdään kauppakamarin hallituksen, kauppakamariosastojen sekä valiokuntien ja työryhmien voimin koko maakunnassa, toimielimissä toimii noin 140 luottamushenkilöä.
Etelä-Savon maakunnallinen elinvoimalupaus
Maakunnallinen elinvoimalupaus allekirjoitettiin 29.10.2024 Rantasalmella pidetyssä alueellisessa kunnallisjohdon seminaarissa. Elinvoimalupaus sisältää konkreettisia toimenpiteitä, joilla varmistetaan alueen pitkäjänteinen kehitys ja menestys. Lupauksen avulla pyritään sujuvoittamaan kaavoitus- ja rahoitusprosesseja, edistämään pk-yritysten mahdollisuuksia julkisissa hankinnoissa sekä parantamaan työvoiman saatavuutta sekä osaamista yhteistyössä oppilaitosten kanssa. Tärkeimpänä tavoitteena on tehdä Etelä-Savosta houkuttelevampi ja kilpailukykyisempi maakunta, jossa yrityksillä on erinomaiset mahdollisuudet menestyä ja asukkaat voivat helposti hyödyntää tarvittavia palveluja.
Elinvoimalupauksen toteutusta ja edistymistä seuraa Etelä-Savon maakuntaliiton TKI-ydinryhmä.
Olemme tehneet yhteisen elinvoimalupauksen, jonka tarkoituksena on vahvistaa Etelä-Savon alueen vetovoimaa, tunnettuutta, elinvoimaa ja kilpailukykyä, tukea yhteistä sitoutumista ja toimintaa eri sidosryhmien välillä sekä edistää alueen yritysten, yhteisöjen ja asukkaiden vastuullisuutta, hyvinvointia ja menestystä.
Elinvoimalupauksen tavoitteita tuetaan useilla toimenpiteillä neljän eri teeman kautta luottamuksen ja vuoropuhelun, yrittäjyyteen kannustamisen, osaamisen ja oppimisen sekä vaikuttavuuden edistämiseksi.
- Tehdään yhdessä – luottamus ja vuoropuhelu
- Elinvoimaa edistävä päätöksenteko – kannustaminen yrittäjyyteen
- Oppiva ja osaava Etelä-Savo
- Vaikuttava Etelä-Savo
Tätä sopimusta tarkennetaan yhteisillä toimenpiteillä, toimenpiteille luoduilla mittareilla sekä organisaatiokohtaisilla toimenpiteillä. Elinvoimalupauksen toteutumista seurataan vuosittain. Allekirjoittajatahot sitoutuvat aktiiviseen ja rakentavaan keskinäiseen vuorovaikutukseen.
Rantasalmi 29.10.2024
Allekirjoittajat
Alueen kansanedustajat
Etelä-Savon Yrittäjät
Etelä-Savon Maakuntaliitto
Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisa
Etelä-Savon kauppakamari
MTK Etelä-Savo
Etelä-Savon ammattiopisto Esedu
Itä-Savon koulutuskuntayhtymä Samiedu
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK
Mikkelin Yliopistokeskus (MUC)
Diakonia-ammattikorkeakoulu Diak
Edustukset
Kauppakamarin luottamus- ja toimihenkilöt ovat edustettuina useissa keskeisissä maakunnan sekä valtakunnan eri toimielimissä. Näitä toimijoita ovat mm. Etelä-Savon ELY-keskus, Etelä-Savon Koulutus Oy, Etelä-Savon maakuntaliitto, Etelä-Savon TE-toimisto, Itä-Savon Yliopistosäätiö, Liikenne- ja viestintäministeriö, Mikkelin kaupunki, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy, Suomen Elinkeinoelämän keskusarkisto – ELKA sekä Viitostie ry. Lisäksi vaikutamme myös valtakunnallisesti Keskuskauppakamarin eri toimielinten kautta.